Paratiisihotelli – mistä siinä on kyse

”Paratiisihotelli” on suomalainen reality-tv-sarja, jossa joukko nuoria aikuisia matkustaa luksushotelliin Thaimaassa viettämään unohtumatonta lomaa. Joka päivä joukkueet kilpailevat erilaisissa tehtävissä, joista voittajajoukkue saa palkinnon, kuten ylimääräisiä hengailuhetkiä altaalla tai illallisen ravintolassa. Toisaalta häviäjäjoukkue joutuu kokemaan rankaisun, kuten nukkumaan huonommilla vuoteilla tai tekemään rankkoja fyysisiä tehtäviä. Joka viikko yksi joukkueista joutuu lähtemään kotimatkalle, ja heidät korvataan uusilla kilpailijoilla.

Sarjassa seurataan myös osallistujien ihmissuhteita ja draamaa, kun he yrittävät löytää itselleen sopivan kumppanin ja pitää suhteensa kasassa. Koko sarjan ajan heidän tekemisiään ja sanomisiaan seuraa hotellin ”tositv-kamerat”, ja jokaisen jakson päätteeksi yksi osallistujista joutuu poistumaan hotellista katsojien äänestämänä. Sarjaa on kuvattu Suomesta vuodesta 2015 alkaen ja sen saama palaute on ollut vaihtelevaa.

Ruotsissa Paratiisihotelli (ruots. Paradise Hotel Sverige) on ollut suosittu ohjelma seitsemän tuotantokauden ajan. Samoin myös Norjassa ja Tanskassa. Ensimmäisellä kaudella siihen osallistui Sofia Hellqvist, josta sittemmin tuli prinssi Carl Philipin puoliso, Ruotsin prinsessa ja Värmlannin herttuatar. Suomalainen Amanda Harkimo oli mukana Ruotsin Paratiisihotellissa kuudennella kaudella. Alkuperäistä yhdysvaltalaista ohjelmaa esitettiin Fox-kanavalla kaksi tuotantokautta vuosina 2003 ja 2008.

Suomalainen reality TV

Suomalaiset reality-tv-sarjat ovat suosittuja viihdeohjelmia, joissa seurataan tavallisten ihmisten elämää eri tilanteissa ja ympäristöissä. Suomalaisia reality-tv-sarjoja on ollut useita, kuten esimerkiksi Big Brother, Temptation Island, Diili, Suomen huutokauppakeisari ja Gladiaattorit.

Big Brother oli Suomessa ensimmäinen reality-tv-sarja, joka lanseerattiin vuonna 2005. Ohjelmassa useita ihmisiä suljettiin samaan taloon ja heidän tekemisiään seurattiin kameroiden avulla 24/7. Temptation Islandissa pariskunnat asuvat erillään toisistaan ja testaavat uskollisuuttaan kumppania kohtaan.

Diilissä joukko kilpailijoita taistelee liike-elämän johtajuuden ja menestyksen puolesta. Suomen huutokauppakeisari puolestaan kertoo huutokauppameklari Aki Palsanmäen seikkailuista huutokauppabisneksessä. Gladiaattoreissa kilpailijat kohtaavat erilaisia fyysisiä haasteita ja kisaavat eri lajeissa gladiaattoreita vastaan.

Suomalaiset reality-tv-sarjat ovat saaneet paljon huomiota ja kritiikkiä, mutta ne ovat myös keränneet suuren yleisön ja nostaneet esiin useita tunnettuja henkilöitä.

TV-viihteen muutos suoratoiston kainalossa

TV-viihteen muutos on ollut merkittävä suoratoiston yleistymisen myötä. Suoratoistopalvelut, kuten Netflix, HBO Nordic ja Amazon Prime Video, ovat mullistaneet tapaa, jolla ihmiset kuluttavat televisio-ohjelmia ja elokuvia. Sen sijaan, että katsoisimme perinteisiä televisiokanavia, voimme nyt valita tarkalleen mitä haluamme katsoa ja milloin haluamme katsoa sen.

Tämä on johtanut myös televisiotarjonnan monipuolistumiseen, sillä suoratoistopalvelut ovat lisänneet kilpailua perinteisten TV-kanavien kanssa. Suoratoistopalveluilla on myös mahdollisuus tuottaa sisältöä ilman perinteisten TV-kanavien rajoituksia, mikä on johtanut laadukkaampien ja innovatiivisempien ohjelmien kehittämiseen.

Tämän lisäksi suoratoistopalvelut ovat mahdollistaneet ns. ”binge-watchingin”, eli usean jakson tai koko kauden katsomisen putkeen. Tämä on muuttanut myös tarinankerronnan tapaa, kun TV-ohjelmien tekijät voivat suunnitella juonikuvioita pidemmälle aikavälille kuin ennen.

Kaiken kaikkiaan suoratoisto on mullistanut TV-viihteen kuluttamisen tavat ja haastanut perinteiset TV-kanavat tuottamaan laadukkaampaa ja monipuolisempaa sisältöä.

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Big Brother Party